Wat mij boeit in batik

Bij het batikken wordt, m.b.v. een tjanting (dat is een klein koperen kannetje met een heel fijn tuitje ) of met een varkensharen kwast de warme was opgebracht op een lap stof, meestal katoen of zijde. Met de tjanting kunnen fijne lijnen worden gezet, met de kwast worden grotere vlakken ingevuld. De eerste lijnen en vlakken vormen het begin van de afbeelding. Vervolgens wordt de hele lap door onderdompeling in een verfbad geverfd. Die plekken waar was werd aangebracht, zullen de kleur van het verfbad niet opnemen. De eerste tekening staat nu in wit op het gekleurde vlak.
Nadat de verf gefixeerd is (zo goed mogelijk lichtecht gemaakt), en de stof gedroogd is, wordt de afbeelding in was uitgebreid. Weer wordt de lap door onderdompeling in een verfbad geverfd. Dit proces kan welhaast eindeloos herhaald worden.

Wanneer veel kleuren over elkaar heen worden gezet, zal de lap stof uiteindelijk stijf staan van de was, en het ontwerp zal nog slechts te zien zijn als men de lap tegen het licht houdt. De laatste handeling is: het verwijderen van de was, waarna de stof gestreken wordt.
Al met al is het batikken een avontuurlijk en spannend gebeuren.
Van nature ben ik een ongeduldig mens. Het eindeloze geduld, dat nodig is om een ingewikkeld ontwerp goed te batikken, is voor mij een ware uitdaging.

Wachtend op Water, batik op zijde (1992)

Meer foto's van batikwerken vindt U in de Gallery.

 

Recent werk

Magnolia

Meer over batik:

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates