De Uitdaging

The Source, email

Men vraagt mij wel eens waarom ik mij bezig houd met twee 'totaal verschillende' technieken. Ik antwoord dan meestal dat, voor mij, er toch een overeenkomst is tussen de dingen die ik doe.
Als ik emailleer maak ik, werkend op zeer hoge temperaturen, een schijnbaar onmogelijke verbinding tussen glas en metaal. Dat is een ware UITDAGING. Het metaal geeft sterkte, het glas geeft gloedvolle kleuren. Samen geven zij een produkt dat de tand des tijds kan weerstaan. 

Oerbos, batik

Ook bij het batikken is sprake van een UITDAGING, zij het van een andere aard. Hier wordt, met behulp van een tjanting (dat is een klein koperen kannetje met een heel fijn tuitje) warme was opgebracht op een stuk textiel, meestal katoen of zijde. Met de tjanting kunnen zeer fijne lijnen op de stof worden getekend. Als dat gedaan is, wordt de hele lap door onderdompeling geverfd. De plekken waar was is opgebracht zullen geen verf opnemen, zodat de tekening in witte lijnen op het gekleurde vlak staat. Nadat de verf is gefixeerd (zo goed mogelijk licht-echt gemaakt) en de stof gedroogd is, wordt een volgende waslaag aangebracht. Dit proces kan eindeloos herhaald worden. Daarvoor is een eindeloos geduld nodig.
Van nature ben ik een ongeduldig mens maar de UITDAGING om een ingewikkeld ontwerp goed te batikken kan ik niet weerstaan. 

En er is meer...

Email en batik zijn niet de enige kunstvormen waarmee ik me bezig houd. Onder de knop Diverse technieken vindt u meer disciplines die mijn interesse hebben.

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates