De Klepel van de Klok is Zoek

Klok, champlevé

Weekendworkshop.

In deze speciale masterclass maken we een champlevé of basse-taille wijzerplaat voor een elektrisch klokje. Deelnemers zetten een van te voren gemaakt ontwerp (een afbeelding in zwart/wit) over op het koper met behulp van P&P folie. Daarna wordt de koperplaat geëtst. We etsen met ferrichloride en wat citroenzuur, omdat deze etsvloeistof de mooiste resultaten geeft. Het duurt echter wat langer dan wanneer men met andere zuurbaden werkt, en dus proberen we de voorbereiding van de platen voor de lunch klaar te hebben. Tijdens het etsen heeft men de gelegenheid om een kleiner emailwerkje te maken. Als het etsen klaar is, verwijderen we de restanten van het P&P , waarna we onze wijzerplaat emailleren, naar keuze in de champlevé of in de basse-taille techniek. 

Champlevé
In deze techniek wordt het email aangebracht in verdiepte vlakken (de weggeëtste delen in het metaal) waarbij de verhoogde velden onbewerkt blijven.

Basse-taille
Hierbij worden de verdiepte lijnen en kleinere vlakjes met een fijngemalen (meestal zwarte) email gevuld waarna over het geheel een niet-te-dikke laag transparante email wordt aangebracht.

 

Terug

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates